Updates

Nieuw BTW nummer voor eenmanszaken

In het huidige btw-identificatienummer van eenmanszaken wordt het Burger Service Nummer (BSN) van de ondernemer gebruikt. Het BSN is een vertrouwelijk nummer wat bestemd was voor het contact tussen burger en overheid.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag de Belastingdienst ondernemers niet dwingen het BSN openbaar te maken. Dit is nu wel het geval, de Belastingdienst vereist immers dat we het btw-identificatienummer op onze facturen vermelden. Daarnaast hebben veel ondernemers het btw-identificatienummer op de website vermeld staan.

Ondernemers lopen met het openbaar maken van het BSN verhoogd risico op misbruik door derden. Zo kunnen fraudeurs eenvoudiger producten en/of diensten op andermans naam aanschaffen. Door gebruik te maken van een btw-identificatienummer waar geen BSN in zit verwerkt, zou de kans op identiteitsfraude verminderd moeten worden en de privacy van ondernemers versterkt moeten worden.

De AP heeft de Belastingdienst opgedragen aan ondernemers een nieuw btw-identificatienummer uit te reiken. Om deze reden krijgen alle eenmanszaken voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer.

Dit betekent in de praktijk niet alleen dat we in de loop van 2019 onder een ander btw-identificatienummer aangifte moeten doen, maar we ook facturen en dergelijke aan moeten passen naar het nieuwe nummer.

Zoek jij naar ondersteuning of advies bij jouw financiƫle & fiscale verplichtingen, kun je onze proactieve hulp goed gebruiken om een financieel overzicht te maken en/of wil je je financieel plan voor nu en later goed geregeld hebben?

Neem dan contact met ons op