Updates

Het dak bij de buren is niet altijd groener!

Groene daken zijn een nieuwe trend. Naast dat ze milieuvriendelijk zijn, kan er een fiscaal voordeel mee behaald worden. Maar welk voordeel? En wat is een groen dak nu eigenlijk? Wij geven u graag antwoord op deze vragen.

Als het groene dak op een bedrijfspand ligt, wordt deze aangemerkt als een bedrijfsmiddel. De aanschaf hiervan wordt gezien als een milieu-investering. Hierdoor mag er gebruik gemaakt worden van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-bedrijfsmiddelen (Vamil).

De Vamil houdt in dat de normale regels voor afschrijven op bedrijfsmiddelen niet gelden. Er mag tot 75% willekeurig worden afgeschreven dit mag dus op elk gewenst moment zolang het niet de 75%-grens overschrijdt. De MIA en de afschrijvingen van de Vamil verlagen hierdoor de winst.

Ook kan er gebruik gemaakt worden van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Ook door de KIA kan de winst verlagen. Dit geldt voor zowel de eenmanszaak als de b.v.

Om recht te hebben op de MIA en de Vamil moet er een investering gedaan zijn van ten minste € 2.500 (2018). Voor de KIA geldt hier een minimum bedrag van € 2.300 (2018).


Wat is een groen dak nu eigenlijk?

Allemaal leuk en aardig dat we fiscaal beter worden van een groen dak maar wat is het eigenlijk? Een groen dak is een dak met begroeiing – een soort tuin op het dak. Het groene dak isoleert goed. In de winter blijft het warmer in het pand waardoor minder gestookt hoeft te worden. In de zomer blijft het juist koeler omdat de zon niet direct op het dak schijnt.

Het groene dak helpt de wateroverlast te beperken. Het dak absorbeert het regenwater door waterbuffering wat de afvoer naar het riool vertraagd. Dit zorgt ervoor dat het grondwater op peil blijft en de belasting op het riool wordt verminderd wat de kans op overstromingen verminderd.

Ook zorgt een groen dak voor een schonere lucht, de planten zetten namelijk CO2 om in zuurstof. Om deze redenen is een groen dak aangemerkt als een milieu-investering en is er fiscaal voordeel mee te behalen.

Het voordeel

U besluit een groen dak op uw bedrijfspand te laten leggen, wat is dan uw voordeel? Het groene dak heeft een aanschafprijs van € 8.200, dit zorgt voor een belastingaftrek van:

KIA:                 € 8.200 x 28%             € 2.296
MIA:                € 8.200 x 36%             € 2.952
VAMIL:            € 8.200 x 75%             € 6.150

Totale belastingaftrek:                        € 11.398

Stel dat uw onderneming in 2018 veel winst heeft, waardoor u in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting valt, dan levert de aanschaf van het groene dak een belastingvoordeel op van €11.398 x 51,95% = € 5.921 opleveren.
Per saldo zal het groene dak dan uiteindelijk nog € 8.200 – € 5.921 = € 2.279 kosten.

Let op!
Om gebruik te mogen maken van de MIA en de Vamil moet het groene dak binnen drie maanden na aanschaf aangemeld worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit kan gemakkelijk via mijn.rvo.nl. Hier willen wij u uiteraard mee helpen.

Overweegt u als zelfstandige om ook een groen dak zakelijk aan te schaffen en bent u benieuwd naar uw belastingvoordeel? Wij helpen u graag!

Zoek jij naar ondersteuning of advies bij jouw financiële & fiscale verplichtingen, kun je onze proactieve hulp goed gebruiken om een financieel overzicht te maken en/of wil je je financieel plan voor nu en later goed geregeld hebben?

Neem dan contact met ons op