Updates

De ”Jubelton”: meer welkom dan ooit

“Huizenprijzen stijgen in Zuid-Holland naar gemiddeld € 301.000”
“Huizenprijzen stijgen in 6 jaar tijd met 38 procent”

Uitspraken waar we de laatste tijd niet meer omheen kunnen. Ondanks dat we het inmiddels weten, schrikken we er nog steeds van. Is het wel mogelijk om een huis te kopen in deze tijd? En belangrijker nog, is het wel verstandig? Zeker starters schrikken van de huidige prijzen op de woningmarkt en verschuiven het kopen van een woning. Toch is het geen verassing dat kopen een stuk meer voordelen met zich meebrengt dan een woning huren. Alleen al het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

Jubelton
Voor ouders is het lastig toekijken. Je wilt je kind(eren) graag helpen. Toch zijn ouders vaak terughoudend om een groot bedrag ineens te schenken voor de aankoop van een woning omdat ze bang zijn om schenkbelasting verschuldigd te zijn.

Toch kunnen ouders tot een bedrag van € 102.010 belastingvrij schenken, ook wel de verhoogde vrijstelling. Wel dient er aan een aantal voorwaarden te worden voldaan, namelijk:

  • Het bedrag is bedoeld voor de aankoop of verbouwing van de eigen woning. Het bedrag kan ook gebruikt worden voor de aflossing van de hypotheek of restschuld. Dit dien je schriftelijk aan te kunnen tonen.
  • De ontvanger is tussen de 18 en 40 jaar oud.
  • Wanneer je dit jaar een schenking ontvangt, moet je het geld uiterlijk in 2021 gebruiken.
  • Je hebt niet eerder gebruik gemaakt van de verhoogde vrijstelling.

Renteaftrek
Naast een hypotheek bij een bank kan je ook een lening afsluiten bij je familie met dezelfde fiscale voordelen. Denk hierbij ook aan de hypotheekrenteaftrek. Ook hier er aan een aantal voorwaarden worden voldaan voor de renteaftrek:

  • De lening is bedoeld voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van de eigen woning;
  • Je bent verplicht de lening binnen 30 jaar annuïtair of lineair af te lossen;
  • De rente is aftrekbaar voor zover hij ‘zakelijk’ is;
  • Kwijtgescholden rente kan niet in aftrek genomen worden, met andere woorden, de rente moet echt betaald worden;
  • De geldverstrekker en ontvanger zijn geen fiscale partners van elkaar.

Al met al zijn er mogelijkheden om bij te springen wanneer je kind een woning wil kopen. Of en op welke manier is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Wij kijken graag samen naar de eventuele mogelijkheden om op een fiscaal voordelige manier bij te springen.

Zoek jij naar ondersteuning of advies bij jouw financiële & fiscale verplichtingen, kun je onze proactieve hulp goed gebruiken om een financieel overzicht te maken en/of wil je je financieel plan voor nu en later goed geregeld hebben?

Neem dan contact met ons op