Updates

Heb jij ook al een elektrische scooter

Tegenwoordig zie steeds meer mensen op elektrische scooters. Waar komt deze trend vandaan? Wij geven je graag het antwoord op deze vraag. Een elektrische scooter kan fiscaal zeer gunstig zijn indien je zelfstandige bent.

Een elektrische scooter kan aangemerkt worden als bedrijfsvermogen. Dat betekent dat de scooter gezien wordt als een investering waar jaarlijks op afgeschreven mag worden. De winst wordt hierdoor verlaagd. Hierbij is wel van belang dat de elektrische scooter voor meer dan 10 procent zakelijk gebruikt wordt en dit aannemelijk gemaakt kan worden. Hierbij kan gedacht worden aan een logboek, zoals veelal bij autoritten opgesteld wordt. Wel belangrijk om te vermelden: het gaat alleen om scooters met een blauw kenteken dus met een maximum snelheid van 25 km/h.

Ook kan bij de aanschaf van een elektrische scooter, indien er sprake is van bedrijfsvermogen, gebruik gemaakt worden van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (Hierna: KIA), Milieu-investeringsaftrek (Hierna: MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Hierna: Vamil). Dit zal eveneens de winst verlagen. De helft van de aanschafwaarde van de elektrische scooter komt in aanmerking voor de MIA en de Vamil. Let hierbij er wel op dat de aanschafwaarde van de elektrische scooter per melding minimaal € 2.500,- bedraagt om voor de MIA- en Vamil-regeling in aanmerking te komen. Voor  recht op de KIA  is het van belang dat er op jaarbasis voor meer dan € 2.300,- geïnvesteerd is in bedrijfsmiddelen.

Een elektrische scooter zakelijk aanschaffen heeft niet alleen gevolgen voor de winst, maar ook voor de af te dragen omzetbelasting. De btw die over de scooter berekend is, kan in verhouding tot het percentage zakelijk gebruik, teruggevraagd worden bij de kwartaalaangifte omzetbelasting.

Een andere mogelijkheid die voor ondernemers open staat is om de elektrische scooter als privé aan te schaffen. Voor iedere kilometer die zakelijk gereden wordt, mag de ondernemer € 0,19 als beroepskosten van de winst aftrekken.

Even alles op een rijtje
Stel ik ben zelfstandig ondernemer en schaf een volledige zakelijke elektrische scooter aan voor € 2.750. Dan zal dit een belastingvoordeel opleveren van:

KIA:      € 2.750 x 28 procent =        € 770
MIA:     € 1.375 x 13,5 procent =     € 185,63
Vamil:  € 1.375 x 75 procent =        € 1031,25

Totale belastingaftrek € 1.986,88

Stel mijn onderneming heeft in 2018 een flinke winst, waardoor ik in het hoogte belastingschijf val ter hoogte van 51,95 procent dan levert de elektrische scooter van de zaak een voordeel op van € 1.986,88 x 51,95 procent = € 1032,18. De elektrische scooter kost dan nog maar € 2.750 – € 1032,18 =  € 1717,82

Hierbij komt nog eens dat de elektrische scooter in 5 jaar tijd afgeschreven wordt, wat de winst verlaagd. In dit geval zal de winst met € 550 afnemen per jaar. De omzetbelasting die terug gevraagd kan worden betreft 21 procent van € 2.750 en komt dus neer op een terug te vragen bedrag van € 477,27.
Al met al levert de aanschaf van een elektrische scooter een fiscaal voordeel op dat flink kan oplopen. In bovengenoemde voorbeeld waarbij de aanschafwaarde van de elektrische scooter € 2.750 bedraagt, levert de aanschaf het volgende fiscale voordeel op:

  • Inkomstenbelasting € 1032,18;
  • Verlaging winst         € 2.750;
  • Omzetbelasting         € 477,27.

Overweegt u als zelfstandige om ook een elektrische scooter zakelijk aan te schaffen en bent u benieuwd naar uw belastingvoordeel? Wij helpen u graag!

Zoek jij naar ondersteuning of advies bij jouw financiële & fiscale verplichtingen, kun je onze proactieve hulp goed gebruiken om een financieel overzicht te maken en/of wil je je financieel plan voor nu en later goed geregeld hebben?

Neem dan contact met ons op