Updates

Een financieel plan geeft rust in onzekere tijden!

Overal hoor, zie en lees je verhalen over; “kan je nog rondkomen van het inkomen dat je in het gezin hebt of niet?”. Het lijkt wel of we steeds meer gaan betalen, in de supermarkten, aan energiekosten, aan hypotheekrente enz. Het inkomen blijft echter voor veel mensen hetzelfde en rijst de vraag: hoe kom je nog rond elke maand?

Het is uiteraard een hele legitieme vraag, alleen bedenk ik mij dan, als financieel planner en Estate planner, hoe komt het dat je nu in deze situatie zit? Hoe had je dat kunnen voorkomen? Had je het kunnen voorkomen? Ik denk dat in veel situaties het antwoord bevestigend is op de vragen. Je kunt je financiële situatie veel beter plannen, bij leven én bij onverhoopt overlijden van een van beiden.

Financiële planning is belangrijk, voor iedereen! Bij elk “life-event” zoals wij dat noemen, zou je een update moeten laten maken. In dit artikel vertel ik je graag bij welke life-events het verstandig zou zijn om met een financieel planner in gesprek te gaan:

  • Samenwonen, trouwen en kinderen krijgen
  • Het kopen van een woning
  • Het veranderen van baan
  • Het starten van een eigen onderneming

Bij al deze events hoort de vraag:
Hoe ziet het lang leven scenario eruit – oftewel, hoe verloopt mijn situatie financieel en fiscaal voor de komende 40 jaar? Kan ik het uitgavenpatroon blijven hanteren tot in lengte van jaren totdat ik ooit overlijd?

Een tweede belangrijke vraag die je bij een uitwerking van een financieel plan hoort, is hoe ziet de situatie eruit als ik onverhoopt eerder kom te overlijden of wat als ik ziek word onderweg? Kan ik dan nog steeds het uitgavenpatroon aanhouden of doe ik er goed aan een aanvullende verzekering af te sluiten?

Weet je eigenlijk hoe het nu geregeld is als een van beiden onverhoopt overlijdt? Kan je dan nog rondkomen met het inkomen dat je zelf hebt en het eventuele nabestaandenpensioen wat je dan gaat krijgen van je overleden partner?

Als je nu een andere woning koopt, kijk dan goed verder of je in alle situaties je leven kan blijven betalen. Laat een financieel planner meerekenen op de drie scenario’s die iedereen zou moeten laten maken:

  • Lang leven – kan je samen 85 jaar worden met het inkomen en vermogen dat je hebt?
  • Kort leven – kan de ander alles blijven betalen, mocht de een onverhoopt overlijden?
  • Leven bij ziekte – wat als je ziek wordt en niet meer kan werken – hoe ziet het financiële leven er dan uit voor jou en je gezin?

Bij &Dutilh hebben we alle kennis in huis om deze belangrijke vragen te kunnen beantwoorden. Sterker nog, wij kijken nog een stapje verder: hoe kunnen we fiscaal optimaliseren in privé en/of ook voor de onderneming die je wellicht hebt. Daarbij pakken we ook altijd het deel van Estate planning op: zijn je testamenten en eventueel huwelijksvoorwaarden/samenlevingscontract wel up to date, aangesloten bij de huidige wet- & regelgeving én bij de wensen en het leven dat je leidt?

Kortom: ik doe een oproep aan alle mensen in Nederland, met een groot vermogen of een klein vermogen, met een hoog of laag inkomen: laat een financieel plan maken van jouw leven! Aan werkgevers zou ik de tip willen geven, biedt het maken van een financieel plan aan als secundaire
Arbeidsvoorwaarde.

Wij zijn als &Dutilh aangesloten bij de Vereniging van Onafhankelijke Financieel planners. Lees op onze partner & samenwerkingen pagina meer over wat een Financieel onafhankelijke planner allemaal voor je kan betekenen; https://www.endutilh.nl/partners-samenwerkingen/

Want financiële planning geeft rust als je weet dat je in moeilijke tijden financieel kan blijven rondkomen!

Zoek jij naar ondersteuning of advies bij jouw financiële & fiscale verplichtingen, kun je onze proactieve hulp goed gebruiken om een financieel overzicht te maken en/of wil je je financieel plan voor nu en later goed geregeld hebben?

Neem dan contact met ons op