Updates

Box 3 – hoe nu verder?

In eerdere publicaties hebben wij je al meegenomen over de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad m.b.t. de heffing in box 3.

In het kort leggen wij het nog even uit:

Er is de laatste tijd veel te doen rondom het massale bezwaar voor de betalen box 3-belasting. De Hoge Raad heeft op 24 december 2021 uitspraak gedaan dat de Belastingdienst er onterecht vanuit gaat, dat als je veel vermogen hebt, je dus met je vermogen gaat beleggen en dus een hoger rendement haalt, waarover je dan dus belasting moet betalen.

Voorafgaand aan de uitspraak van de Hoge Raad was er al discussie of je als belastingplichtige bezwaar moet maken of dat een dergelijke uitspraak voor iedereen zou gelden. De Belastingdienst blijft volhouden dat deze uitspraak alleen geldt voor de belastingplichtigen die bezwaar hebben gemaakt. Het jaar 2020 voor zover die aanslag nog niet was opgelegd wordt behandeld volgens de uitspraak (spaargeld wordt laag belast) en zo ook het jaar 2021.

Aangezien de discussie maar aanhoudt komt Staatssecretaris van Rij steeds verder in de positie dat het niet langer houdbaar is dat de uitspraak van de Hoge Raad niet voor iedereen geldt.

Bij &Dutilh denken en werken wij volgens het principe: Financieel gezien voor de feiten uit blijven lopen!

Daarom hebben wij als &Dutilh direct, na de uitspraak van de Hoge Raad, voor al onze klanten in februari 2002 alsnog bezwaar gemaakt. Na een uitspraak van Staatssecretaris van Rij heeft &Dutilh, voor iedereen wie nog geen lopend bezwaar in behandeling was genomen, in september 2022 nogmaals brieven gestuurd naar de Belastingdienst. Alle brieven liggen bij de Belastingdienst en daarvan hebben wij ook ontvangstbevestigingen ontvangen.

Wij gaan er nog steeds vanuit dat de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad voor alle belastingplichtigen geldt. Uit voorzorg hebben wij gemeend de bezwaren op voorhand te moeten sturen en dat zullen wij, in de gevallen die alsnog nodig zijn, blijven doen. Natuurlijk volgen wij de berichtgeving voor je op de voet om zo “samen inzicht” te blijven houden over deze casus.

Zodra er nieuws is over dit onderwerp, dan plaatsen we weer een nieuwe update.

Lees hier wat wij al eerder schreven over dit onderwerp:
01-7-2022: https://www.endutilh.nl/blog/vervolg-box-3-het-rechtsherstel/
22-6-2022: https://www.endutilh.nl/blog/update-minder-box-3-belasting-na-uitspraak-hoge-raad/
01-02-2022: https://www.endutilh.nl/blog/mogelijk-minder-box-3-belasting-na-uitspraak-hoge-raad/

Zoek jij naar ondersteuning of advies bij jouw financiële & fiscale verplichtingen, kun je onze proactieve hulp goed gebruiken om een financieel overzicht te maken en/of wil je je financieel plan voor nu en later goed geregeld hebben?

Neem dan contact met ons op