Updates

Belastingplan 2020

De derde dinsdag van september is weer voorbij en dat betekent dat de regeringsplannen voor 2020 bekend zijn gemaakt. Heel Nederland wordt overspoeld door cijfers op deze dag. Wij lichten een aantal van de wijzigingen uit en toe.  

Verlaging zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek bedraagt nu nog € 7.280. Hier kom je als IB-ondernemer voor in aanmerking als je minimaal 1.225 uur op jaarbasis besteedt aan jouw onderneming. Vanaf 2020 gaat de zelfstandigenaftrek, in stappen van € 250 in acht jaar en een laatste stap van € 280, omlaag naar uiteindelijk een maximum aftrek van € 5.000. Hier staat wel een verhoging van de arbeidskorting tegenover. Het kabinet heeft als doel om de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandig ondernemers zo klein mogelijk te maken. Door de verhoging van de arbeidskorting gaan ondernemers met een winst tussen € 20.000 en € 90.000 er per saldo op vooruit. Ondernemers met een hogere winst gaan er per saldo wel op achteruit. Dat zou wel eens een reden kunnen zijn om dan een overgang naar een B.V. te overwegen.

Individuele leerrekening
De scholingsaftrek voor particulieren komt, als het aan dit kabinet ligt, geheel te vervallen. Als je nog wilt profiteren van het fiscale voordeel op het volgen van een opleiding, moet je haast maken. Als vervanging krijgen werknemers te maken met een individuele leerrekening. Deze nieuwe regeling hangt samen met de invoering van de Subsidieregeling STAP-budget (Stimulans van de Arbeidsmarktpositie). We zijn alleen nog in afwachting van de invoering van de subsidieregeling, hierdoor zal inwerkingtreding op 1 januari 2020 waarschijnlijk niet lukken. De subsidie zal vermoedelijk alleen gericht zijn op mensen die lager opgeleid zijn of gericht op mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Nog in het vat
Het wetsvoorstel voor het aanpassen van de systematiek van box 3 en het voorstel voor het excessief lenen bij eigen vennootschap maken nog geen onderdeel uit van het Belastingplan 2020. Beide wetsvoorstellen worden op dit moment nog nader uitgewerkt en worden pas verwacht in de loop van 2020.

Het wetsvoorstel ‘excessief lenen bij eigen vennootschap’ is gericht op aanmerkelijkbelanghouders die meer dan € 500.000 aan schuld uit hebben staan bij de BV. Naar verwachting zullen door deze maatregel ook DGA’s getroffen worden die beleggingen in privé (vastgoed en/of aandelen) vanuit de BV hebben gefinancierd.

Herfinanciering via de bank zou in dit geval uitkomst kunnen bieden, uiteraard heeft dit wel gevolgen voor het te verwachten rendement. Hier komt ook de aangekondigde wijziging van de systematiek van box 3 om de hoek kijken. Waar in het voorstel bij schulden wordt uitgegaan van een forfaitair rendement van 3,03%, gaat het voorstel op beleggingen (vastgoed en/of aandelen) uit van een forfaitair rendement van 5,33%. Afhankelijk van de rente op de lening en het rendement op de belegging wordt een DGA op deze wijze dubbel “gepakt”.

Uiteraard kun je bij ons terecht voor advies over de optimale invulling van je vermogen. Aan de hand van jouw persoonlijke wensen brengen wij voor je in kaart hoe je je vermogen fiscaal optimaal in kan richten.

Zoek jij naar ondersteuning of advies bij jouw financiële & fiscale verplichtingen, kun je onze proactieve hulp goed gebruiken om een financieel overzicht te maken en/of wil je je financieel plan voor nu en later goed geregeld hebben?

Neem dan contact met ons op