Fiscale maatregelen in verband met Coronavirus

Het coronavirus houdt ons in de greep. De gezondheid van mensen staat hierin uiteraard voorop, maar het virus heeft ook zijn effect op onze economie. Hoewel de maatregelen ons dagelijkse leven pas echt vanaf eind vorige week treffen, merken veel ondernemers en bedrijven al langer de impact van het virus op onze economie.

Elke sector in Nederland zal nu de gevolgen merken. Er worden geen evenementen meer georganiseerd, de horeca is dicht, toeristen blijven weg. Er zijn ook sectoren zoals de industrie en de handel die mogelijk al langere tijd met de gevolgen te kampen hebben. Die bedrijven die voor goederen, grondstoffen en/of halffabricaten van leveranciers uit Azië (en dan met name China) afhankelijk zijn voelen al langer het effect van het virus.

Het kabinet onderkent de problemen en komt ondernemers onder andere tegemoet met fiscale maatregelen rond de invordering van openstaande belastingschulden. Ondernemers die hun openstaande belastingschulden niet (tijdig) kunnen betalen, kunnen een verzoek indienen om bijzonder uitstel van betaling.

In het uitstelverzoek moet u nader motiveren waarom u als ondernemer in de financiële problemen bent gekomen door het coronavirus. De Belastingdienst zal de actieve invordering van de openstaande schulden stilzetten, waarna het verzoek later individueel beoordeeld zal worden. Door de verwachte toestroom aan verzoekschriften kan de behandeling van het verzoekschrift langer op zich laten wachten dan normaal gesproken het geval is.

Naast het uitstel van betaling heeft het kabinet ook aangekondigd dat de verzuimboete wegens het niet (tijdig) betalen tijdelijk niet zal worden opgelegd dan wel zal worden teruggedraaid. Het kabinet heeft nog meer maatregelen aangekondigd.

Wanneer u vragen heeft over het indienen van een verzoek tot uitstel van betaling en/of een betalingsregeling, neem dan gerust contact met ons op! Ons fiscale team staat klaar voor vragen en/of hulp bij het opstellen van een verzoekschrift.