Updates

Hypotheekrenteaftrek anno 2022

De afgelopen jaren heeft het onderwerp hypotheekrenteaftrek veelvuldig in de media-aandacht gestaan. Enige jaren geleden is besloten om de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen tot aftrek tegen het tarief in de eerste schijf van box 1 van de inkomstenbelasting (thans 37,1%).

Sinds het doorvoeren van de versnelde afbouw van de renteaftrek heeft het onderwerp aandacht verloren, maar is daarmee zeker niet minder actueel.

Met de schaarste aan betaalbare woningen en de snel stijgende huizenprijzen verwachten wij van het nieuwe kabinet maatregelen rond de woningmarkt. Mogelijk komt de hypotheekrenteaftrek dan wederom ter discussie te staan.

In onze optiek kan het geen kwaad om alvast vooruit te lopen op een verdere versobering van de hypotheekrenteaftrek. Zeker met de huidige lage rentestanden kunnen we onszelf wapenen tegen een mogelijke verdere afbouw (of zelfs algehele afschaffing) van de hypotheekrenteaftrek.

Hoe werkt de hypotheekrenteaftrek?

Ons inkomstenbelastingstelsel is onderverdeeld in een drietal boxen:

  1. 1. Inkomen uit werk en woning;
  2. 2. Inkomen uit aanmerkelijk belang (inkomsten uit aandelen met een aandelenbelang van > 5% van de uitgegeven (soort) aandelen) en
  3. 3. Inkomen uit sparen en beleggen.

Op dit moment valt de eigen woning tot het inkomen in box 1. We worden belast over het bezit van de woning in de vorm van het eigenwoningforfait. Hoe hoger de waarde van de woning, hoe hoger het fictieve inkomen uit de woning. Indien een lening kwalificeert als eigenwoningschuld, kunnen we de betaalde rente in box 1 in mindering brengen op het inkomen.

De hypotheekrenteaftrek berekenen we door de betaalde rente te nemen en hier het eigenwoningforfait op in mindering te brengen. Het resterende saldo brengen we in mindering op het inkomen in box 1 en leidt zo tot een belastingteruggave.

Door de huidige lage rentestand en de hogere huizenprijzen (wat tot een hoger eigenwoningforfait leidt) is het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek in veel gevallen fors afgenomen. Wellicht houdt u zelfs al helemaal geen rekening meer met het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

In bovenstaand voorbeeld kunt u zien dat een rente van 6% leidt tot een aftrek van € 20.000. Wanneer u deze lening tegen de huidige rente over zou sluiten of de bestaande lening tegen de huidige rente voort zou zetten, vervalt de hypotheekrenteaftrek in zijn geheel in dit voorbeeld. Uiteraard gaat u er in dit voorbeeld netto nog steeds op vooruit, u betaalt immers minder rente!

Wat is voor u de meest  passende hypotheek?

In onze optiek is een hypotheek slechts passend op het moment dat u de bruto maandlasten (zonder rekening te houden met het fiscale voordeel) zonder problemen kunt blijven betalen. Idealiter houden we hierbij ook rekening met een eventuele daling van het inkomen als gevolg van pensionering, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

De huidige lage rentestand biedt bij uitstek mogelijkheden om uw bruto maandlasten bestendig te maken op een verdere afbouw of zelfs afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

De uitspraak: “Zoveel mensen zoveel wensen”, gaat in dit geheel ook zeker op. Iedere situatie is anders. Wat voor de één goed past, kan voor een ander heel anders uitpakken. Een advies over een passende hypotheek is hierdoor altijd maatwerk.

Uiteraard denken wij graag met u mee over hoe we uw woonlasten toekomstbestendig kunnen maken en kunnen houden. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking met een van onze financieel planners!

Zoek jij naar ondersteuning of advies bij jouw financiële & fiscale verplichtingen, kun je onze proactieve hulp goed gebruiken om een financieel overzicht te maken en/of wil je je financieel plan voor nu en later goed geregeld hebben?

Neem dan contact met ons op