Estate Planning

Estate Planning; is de verzamelnaam voor schenken en erven. Bij &Dutilh gaat het advies over Estate Planning nog een stapje verder. Het gaat niet alleen over het schenken van uw vermogen of het opmaken van uw testament. Wij kijken direct ook naar andere zaken die van belang zijn, zoals naar het nieuwe en oude huwelijksvermogensrecht waar u of uw kinderen nu mee te maken hebben, bestaande of nieuwe huwelijks voorwaarden, geregistreerd partnerschap en over samenwonen al dan niet met een samenlevingscontract.

Huwelijks voorwaarden zijn vaak jaren geleden opgemaakt, evenals een testament. De vraag is alleen of het in uw huidige financiële situatie nog steeds zo goed is om de huwelijks voorwaarden en/of het testament te handhaven in de huidige, misschien wel verouderde, vorm.

Vervolgens kijken we naar schenken en erven. Vragen die daarin centraal staan: Is het verstandig om nu geld aan uw kind(eren) of een goed doel te schenken of kunt u dat beter anders regelen?

Samen met de Estate Planner van &Dutilh inventariseren wij uw totale situatie. Een aantal vragen speelt daarbij een rol, denk bijvoorbeeld aan:

  • Is het testament dat u jaren geleden hebt opgesteld nog actueel met de huidige wetgeving?
  • Wil ik mijn kind(eren) nu toch al een deel van mijn vermogen schenken?
  • Doet het ter zake dat mijn partner al eerder is overleden?
  • Is het verstandig gebruik te maken van de verruimde vrijstelling van € 100.000 om te schenken? Schenk ik dan niet ook aan mijn schoonzoon of –dochter?

Daarnaast blijven er nog vragen over zoals:

  • Wat gebeurt er als u onverhoopt kom te overlijden, wie erft uw vermogen?
  • Wat gebeurt er met uw bedrijf, wie neemt de zaken waar of wilt u graag dat iemand uw bedrijf overneemt?
  • Hoe zit het overlijden en uw eigen woning? Hoe zit dat met uw achterblijvende partner? Kan uw partner in de woning blijven wonen?

Aangifte erfbelasting
De specialisten van &Dutilh verzorgen tevens voor u de aangifte erfbelasting. Juist voor de aangifte erfbelasting geldt dat het optimaal uitvoeren van het testament en/of het wettelijk erfrecht van essentieel belang is om belasting te besparen. Het klinkt heel vreemd misschien, maar soms is het beter om nu wat meer belasting te betalen om bij het overlijden van de langstlevende juist veel meer belasting te kunnen besparen.

Bij het opmaken van de aangifte erfbelasting heeft u de mogelijkheid om fiscaal juiste keuzes te maken. De specialisten van &Dutilh verzorgen deze graag voor u met de juiste zorg en aandacht.

Neem gerust contact met ons op, wij bespreken graag de mogelijkheden en verzorgen graag de aangifte erfbelasting voor u!

Diana Dutilh is Register Estate Planner met jarenlange ervaring op het gebied van “schenken en erven”. Vele cliënten zijn u voorgegaan voor het (opnieuw) maken van huwelijks voorwaarden, het opmaken van testamenten en samenlevingscontracten.

Wilt u graag meer weten welke vragen er rondom schenken en erven allemaal relevant zijn en wat verstandig is nu al te regelen? Neemt u gerust contact met ons op.